JellyPages.com

Tuesday 16 October 2012

RESEPI

Makan,makan,makan............ Hidup untuk makan,hoho...

So, hari ni rase macam nak kongsi resepi segala jenis makanan...

1) kek aiskrim



  • Cara untuk buat kek span adalah sama dengan cara kek span aiskrim strawberry yer :)
  • BAHAN2 AIS KRIM VANILA
  • Bahan A
  • 4 Biji Telur (gred AA)
  • 80 gm Gula Kastor
  • 3 Sudu Teh Vanila
  • 200 gm Whiping Cream
  • Bahan B
  • 375 gm Fresh Cream

Cara-cara

  1. P1010235
    Terlebih dahulu sediakan kek dan belah kek kepada 3 atau 2 lapis. Saya buat deko ni untuk 3 lapis kek dan 2 lapis ais krim.
  2. Bahan A di masak secara double boil sehingga sebati dan gula cair kemudian sejukkan.
  3. Bahan B dipukul sehigga kental, seperti nak buat toping kek, jangan terlalu kasar nanti banyak ruang udara.
  4. Campurkan bahan A tadi kedalam bahan b dengan menggunakan wisk, kacau perlahan-lahan. bahagi ais krim kepada 2 bahagian sama banyak.
  5. P1010281
    Letakkan kek lapisan paling bawah dalam loyang sepadan atau gunakan plastik roll. macam saya buat ni.
  6. P1010282
    Kemudian ratakan aiskrim di atas kek tersbut.
  7. P1010283
    Lapiskan dengan kek lapisan kedua dan kemudian ais krim. dan atas sekali lapisan kek yang terakhir. bermakna 3 lapisan kek dan 2 lapisan ais krim.
  8. P1010288
    Setelah siap balut dengan plastik wrap dan masukkan dalam peti beku minima 3 jam. Buka plastik roll dan ini lah rupa nya setelah dikeluarkan dari peti sejuk.
  9. P1010290
    N then boleh lah di topingkan dengan menggunakan fresh cream lebih kurang 1 setengah cawan.
Mahap yer saya tak leh nak potong kek ni untuk tunjuk bahagian dalam sebab kek b kek kastemer.. hehe.. 


2) kek aiskrim oreo



* 3 bungkus biskut oreo
* 2 liter aiskrim perasa Grand Caramel Almond Fudge
* 100 grm white cooking chocolate
* 100 grm butter dicairkan
cara menyediakan:

1- Guna dalam 1 1/2 paket biskut oreo yang dibuang krimnya.Masukkan kedalam bag plastik dan gelek sampai hancur -tak perlu terlalu halus (boleh juga dibeli biskut oreo yang dah dihancurkan)

2- Masukkan kedalam mangkuk dan tuang butter yang telah dicairkan tadi sedikit demi sedikit.kacau hingga bahan sebati.Masukkan kedalam spring-form berukuran 8 inci.Ratakan dan tekan hingga nampak padat dan licin berminyak.

3- Biskut oreo yang masih berbaki dibuka(tapi tak perlu buang krimnya) dan diatur keliling bekas kek seperti dalam gambar.Tekan sedikit agar biskut tertanam dan berdiri tegak
.
4- Keluarkan aiskrim 20 minit lebih awal.Bila lapisan bawah oreo dah siap,masukkan aiskrim kedalam mangkuk dan dikacau agar menjadi lembut.Curahkam aiskrim didalam bekas yang disediakan tadi.Ratakan dan tutup bekas dengan aluminium foil.Masukkan kedalam peti sejuk selama 1 atau 2 jam atau bahagian atasnya dah mengeras bila ditekan.

5-Panaskan coklat masakan dan masukkan kedalam bekas bentuk ABC untuk perkataannya.(yang ni sebenarnya P.Ros buat 2 hari lebih awal dan masuk dalam
 tupperware dan simpan dalam peti sejuk.

6- Panaskan sedikit white coklat dan biarkan sejuk seketika,masukkan kedalam piping bag .Keluarkan aiskrim yang telah separuh keras dan buat lakaran garisan diatasnya mengikut patern pilihan masing-masing.P.Ros buat garisan yang sama secara berulang alik dan bertentangan arah hingga coklet habis.

Masukkan semula kedalam peti sejuk dan biarkan semalaman.
3- 5 minit sebelum upacara potong kek bermula baru keluarkan dari peti sejuk.Keluarkan aiskrim kek dari bekasnya dan hiaslah sesuka hati diatas kek tu.   

1 comment:

  1. jge tulis resepi je rannnnn...try wt skaliii sisss..
    hohohoooohoiiii:gurauan smata2..haha

    ReplyDelete